Saturday, October 20, 2012

10 terbaik 60-70

 
1.m.ishak and the young lovers-yale yale

 
 2.ismail haron and the vigilantes-jangan marah lili

 
 3. a romzi and the hooks- ada ada (lirik lagu ni punyai pengertian yang lain, hehe..kata orang lagu ni pernah di-ban suatu waktu dulu kerana liriknya)

 
4.a romzi and the hooks- dendang remaja (ini boleh dikatakan lagu utama era 60an. lagu ni memang sample terbaik bagi genre garage+psychedelic rock yang awal di tanah melayu)

 
5. Kasim selamat and the swallows-la o be ( lagu rock bahasa bawean yang dikatakan pernah tersenarai dalam carta muzik di german. secara personal aku minat dua band utama 60an iaitu the swallows dan the hooks. kerana corak muzik mereka,serta vokal mereka yang tidak meleleh-leleh seperti penyanyi pop yeh yeh yang lain. mereka lebih kepada rock. (a romzi dan kasim selamat)

 
 6.eddie ahmad and the antartics-hanya berita

 
 7. mike ibrahim and the nite walkers- apa yang terjadi? -band ni dah masuk tahun 70an sebenarnya...suara mike ibrahim yang garau sebenarnya kalau bawak lagu-lagu blues rock memang ngam ho..

 
 8. clique fantastic-hidup- ini band indonesia, popular di Malaysia. pernah jadi band pengiring m fadzil. ada satu lagu dari band ini, yang aku dah terlupa tajuknya, disadur dari lagu paranoid-black sabbath

 
9. the rezas- band yang menyertai pertandingan kugiran anjuran RTM pada tahun 70an. aku perasan yang band ini punyai sound ala-ala santana, hehe
 
10. a romzi and the hooks-menanti dewi


No comments:

Post a Comment