Monday, January 30, 2012

half gold?

sekadar nak bagi pendapat. dalam istilah watchmaker, rolex yang di bawah ni di panggil, half gold. body stainless steel serta ada gold part. bukan lah bermaksud yang rolex itu emasnya dicampur dengan campuran lain bagi bahagian yang berwarna emas tu. kita perlu ingat yang part gold tu bukan gold filled , roll gold, gold plated macam jam tua yang lain. tetapi SOLID GOLD. kesimpulannya sama.Kalau aku ada part solid gold pada sebuah jam tangan terutamanya untuk perhiasan, aku rasa tak payah la kita sibuk nak argue lagi. aku rasa orang faham apa yang aku cuba nak sampaikan, sebab ramai yang salah faham dengan konsep half gold tu terutamanya tentang hukum. dah seketul solid gold ditempek, nak argue apa lagi?
yang jenis camni selalunya di-klasifikasikan half gold. gold tak half, kalau jenama rolex ni. tetap solid gold.
SAYA SEKADAR BERKONGSI PENDAPAT, KALAU SALAH HARAP DIPERBETULKAN DAN AMPUN MAAF

2 comments:

  1. betui tu bro, dah solid gold. even plated pn hukumnya kita pn tau, ni solid tuu...

    ReplyDelete
  2. ya, moga apa yang aku sampai ni betul, dan orang faham

    ReplyDelete