Monday, September 26, 2011

band favourite part 2

motorhead 1979. line up paling berjaya. dari kiri fast eddie clark, lemmy dan  phil taylor. hehe..lemmy sebelum tu bekerja sebagai roadie dan menganggotai band hawkwind sebagai bassist. cuba search silver machine-hawkwind. dia menyanyi dan main bass. dikatakan pisau yang keith emerson (ELP) selalu letak dekat set organ dan piano dia tu, lemmy jugak yang bagi. anyway, ini antara band favourite aku. pure classic metal, lagu seperti ace of spades, killed by death, iron fist, bomber, speedfreak, dan banyak lagi memang rentaknya asas dalam muzik heavy metal. lemmy seperti biasa, suka menggoreng bass seperti mana jack bruce, geddy lee (RUSH), john entwistle (THE WHO). ini semua kaki goreng bass. Motorhead ni lebih terkenal setelah hitsnya ace of spades keluar pada tahun 1981.(kalau salah betulkan). sebelum tu dah keluar album, tapi selepas ace of spades baru la motorhead terkenal dan berjaya. trio ni tak kekal lama dengan fast eddie cabut (kemudian tubuhkan band FASTWAY). begitu juga phil taylor akhirnya cabut. tempatnya digantikan dengan pete gill dari kumpulan saxon.
 sample song
ace of spades
http://www.youtube.com/watch?v=1iwC2QljLn4
killed by death
ini dah 4 orang. selepas fast eddie dgn phil taylor cabut, wurzel, campbell (duo guitar) dan pete gill (drummer) ganti
http://www.youtube.com/watch?v=gV6noHEd6XE
iron fist
http://www.youtube.com/watch?v=L4yHyHdJK5g&feature=related
speedfreak
http://www.youtube.com/watch?v=_akIBgI0vmg

foreigner. ditubuhkan di amerika, tapi ahlinya kebanyakkannya dari britain.  antara band  berjaya dari segi komersialnya. terjual lebih 70 milion album sejak penubuhannya. aku minat suara vokalis nya iaitu lou gramm..lagu seperti ' waiting a girl like you, feels like the 1st time,cold as ice,i want to know what love is, urgent dan byk la nak pilih. lagu sedap belaka. muzik berorientasikan hard rock dibawa mereka ni. lou gramm ada pernah buat album solo. album agent provacateur tu try carik lah, sebab itu adalah album foreigner yang paling berjaya dan great masterpiece dari mereka.
sample song
urgent
http://www.youtube.com/watch?v=stRWtrmXkHo
cold as ice
http://www.youtube.com/watch?v=_UdXbMyo1rU&feature=related
waiting for a girl like you
http://www.youtube.com/watch?v=qDqMUzwO7yg&feature=related
feels like the 1st time
http://www.youtube.com/watch?v=os0F4-XFf6w&feature=related

JOURNEY

SANTANA

hehe..dua band ni ada hubungan. seperti mana kumpulan deep purple-rainbow dan whitesnake. kerana apa? ahli -ahli pengasas journey seperti greg rollie (organ-keyboard-piano), neal schon (lead guitar) adalah ahli kumpulan santana. baik santana baik journey dua dua terbaik. santana yang diketuai oleh carlos santana sampai sekarang la masih ada. cuma ahli sahaja yang gonta-ganti(bertukar-tukar). aku dulu ahli santana yang ingat cuma rollie, neal schon, dan drummer dia , mike shrieve. album santana seperti abraxas, eloklah dengar kalau nak mengenali santana dengan lebih dekat. neal scho masa join santana ni baru umur belasan tahun. era taun 80an neal schon berjaya bersama journey dengan riff gitarnya yang tak kurang hebat, malah antara pemain gitar terbaik yang pernah wujud dalam scene rock..kumpulan journey pulak ditubuhkan pada 1973. sehingga 1977 greg rollie jadi vokalis tapi jualan album kurang memberansangkan sehinggala steve perry masuk... lagu faithfully, open arms, dont stop believing , seperate ways adalah sangat meletup pada awal 80an. masa tu lah baru serata dunia meyedari kewujudan journey. rollie juga kemudiaannya meninggalkan journey. neal schon pulak bikin band bad english (when i see your smile)...untuk line up latest, arnel pineda (vokalis), ross valory (bassist sejak 1973), cain (keyboardist), schon (gitar ) dan dean castronovo ( drummer).. hehe dari kumpulan journey ni juga wujud band     BAD ENGLISH. neal schon , cain menubuhkan bad english sekejap. dari situ hadir dean castronovo sebagai drummer, kemudian castronovo ni jadi drummer untuk journey yang hari ini. bebrbelit aku cerita.hehe
sample song:
faithfully
http://www.youtube.com/watch?v=wU_XCpC6HdE
open arms
http://www.youtube.com/watch?v=xShgBXY3kUc&feature=related
seperated ways
http://www.youtube.com/watch?v=-7uGcACBuIo&feature=related
dont stop believing
http://www.youtube.com/watch?v=lSVnt3--Nnk&feature=related
 sample song dari santana
oye como va
http://www.youtube.com/watch?v=q3XSXvas7wY
samba pa ti
http://www.youtube.com/watch?v=4yoH4qJQniI&feature=related
evil ways
http://www.youtube.com/watch?v=SiGSsP60BLA&feature=related
soul sacrifice- ini drum skill dari mike shrieve
http://www.youtube.com/watch?v=dLDalZ4-53g&feature=related

No comments:

Post a Comment