Saturday, September 24, 2011

band favourite part 1

captain beyond- band dari u.s ...ini kulit album pertama band ni kalau tak silap aku. aku ingat nama vokalis dia je, rod evans. bekas vokalis deep purple mk1.  rod evans ni kemudiannya pada awal 80an menubuhkan deep purple palsu, dan kemudiannya telah disaman oleh ahli kumpulan deep purple. kemudian sejak itu dia hilang begitu saja.ada yang mengatakan dia bekerja di sebuah hospital di amerika..aku suka band ni. lagu seperti sufficient breathless, starglow energy, mesmerization eclipse,

starglow energy;
http://www.youtube.com/watch?v=dLGaMR83NCw
mesmerization eclipse
http://www.youtube.com/watch?v=UvZjDuiyUg4&feature=related
frozen over
http://www.youtube.com/watch?v=FG8R5ZLI2QY&feature=related
 aku kemukakan 3 lagu dari album pertama mereka "sufficient breathless". album captai beyond yang paling berjaya sekali serta sangat underrated. hard rock 70an memang terbaik

CREAM
hehe....trio paling berjaya dalam sejarah muzik. kerana apa? kumpulan ini sempurna dengan setiap ahlinya adalah raja kepada instrument masing-masing. ginger baker (drum), jack bruce (bassist+vokalis) dan eric clapton ( lead guitar dan juga avid fan ROLEX.) hehe... baker dgn bruce sebelum tu sudah pernah duduk satu band iaitu GRAHAM BOND ORGANISATION. hehe..bruce dengan baker ni dua dua hebat, dan juga ada " feud" sesama sendiri sejak dari kumpulan GBO lagi. kemudian eric clapton juga bekas gitaris the yardbirds, bertemu 2 orang ni, dan ajak form band bernama CREAM. bruce dan baker setuju, mengetepikan hal masalah sementara waktu.  4 album studio fresh cream, wheels of fire,  disraeli gear, dan goodbye (album terakhir sebelum berpecah). salah satu sebab berpecah kerana feud di antara bruce dan baker kembali hadir dengan hampir tiba ke klimaksnye. masing-masing kemudiaannya berjaya dalam karier yang seterusnya. bruce dan baker masih bekerjasama  dalam menjayakan album-album artis lain seperti dalam album BBM-BRUCE, BAKER AND MOORE...sementara eric terus berjaya bersama kumpulan blind faith, derek and dominoes dan solo act.
nah tengok lagu lagu favourite aku dari cream
white room
http://www.youtube.com/watch?v=rz4ODNEFzWw&feature=related
sunshine of your love
http://www.youtube.com/watch?v=pwDo0JUeKqM&feature=related
i am so glad
http://www.youtube.com/watch?v=iTZ4IYPy_cE&feature=related
anyone for tennis
http://www.youtube.com/watch?v=MB2f6-U72Zk&feature=list_related&playnext=1&list=AVGxdCwVVULXew3OinfcUib08QxQnuwnek
tales of brave ulyses
http://www.youtube.com/watch?v=R-eb64NfCrQ&feature=related

 ginger baker antara drummer terawal yang menggaplikasikan double bass dalam drum setnya.. lebih senang dikenal sebagai drummer jazz, dia kini dikenang sebagai antara icon besar dalam dunia drummer. dengan skill dan kepantasannya yang agak rare pada sekitar tahun 60an. antara drummer favourite aku.
 sempat review 2 band je. sebenarnya terlalu banyak band favourite aku. pelan-pelan kayuh la. cerita yang luar dari malaysia dulu.lepas tu baru cerita band favourite dalam negara sendiri.hehe



No comments:

Post a Comment